Arhiva
Najnoviji komentari
Nema komentara
Pretraga

Đuveč

Objavljeno30.04.2020
Omiljeno0

Potrebni sastojci

  • krupnija zrela paradajza (izmereno 500 grama)
  • 2 kašike maslinovog ulja za prelivanje djuveča
  • prstohvat soli za posipanje paradajzar
  • prstohvat šećera za posipanje paradajza
  • 1 kašičica sušenog origana ili bosiljka za posipanje paradajza
  • 1 kašika ulja za podmazivanje djuvečare
  • 150 ml mesnog ili povrtnog bujona
  • Prženi luk: 4 krupnije glavice crnog luka (izmereno 400 grama)
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • Kuvani pirinač: 140 g pirinča okruglog zrna
  • 600 ml vode
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera

Priprema:

  1. Ispirati pirinač pod vodom sve dok voda ne bude sasvim bistra. Pirinač skuvati 80% u slanoj vodi, pa ga ostaviti u toj vodi dok se luk dinsta, ali ne duže od 10 minuta, jer bi mogao da se pretvori u kašu. Probati pirinač. a zrna bi trebalo da budu "al dente". Ukoliko je pirinač već skuvan, odmah ga skloniti s vatre i dodati hladnu vodu da bi se zaustavio proces kuvanja.
  2. Luk iseći na tanke kriške, pa ga dinstati na ulju i tihoj vatri dok ne omekša, otprilike 20 minuta. Posoliti, probati, dosoliti ukoliko je potrebno.
  3. Na pola dinstanja uključiti rernu da se greje na 200°C.
  4. U podmazanu vatrostalnu posudu, ili "djuvečaru", staviti sloj luka. Dobro ocediti pirinač, zatim ga staviti u tiganj u kome smo pržili luk, pobiberiti, proveriti da li treba da bude slaniji, pa ga promešati da bi pokupio maslinovo ulje koje je preostalo od prženog luka. Dodati pirinač u činiju preko luka. Lagano ga pritisnuti i poravnati.
  5. Paradajz oprati i oljuštiti. Iseći ga na malo deblje kolutove, pa ih složiti povrh pirinča. Pokapati maslinovim uljem, posoliti, pošećeriti i posuti bosiljkom.
  6. Preliti toplim bujonom tek toliko da pokrije paradajz. To je, zapravo, vrlo malo tečnosti, tek polovina količine bujona. Staviti djuveč u zagrejanu rernu. Kada pirinač bude upio tečnost doliti još jednom ono što je preostalo. Pirinač neće upijati tečnost ukoliko je dugo bio u vodi "na čekanju", pa u tom slučaju ne insistirati na dolivanju drugog dela bujona. Ukoliko je pirinač prethodno bio sasvim skuvan - dodati samo 3-4 kašike tečnosti. Na slikama je "školski" primer gde možemo videti da je pirinač skuvan, ali rastresit, nije se prekuvao ni zgusnuo.

Napomena

Djuveč peći u rerni dok pirinač ne bude upio svu tečnost, a to ne bi trebalo da traje više od 30 minuta.

Posluživanje

Posluživanje Servirati uz bilo koju salatu i hleb.

Napišite komentar
Napišite odgovor
Molimo logujte se da bi poslali komentar.

Grad

Užice
Isporuka uglavnom u užicu.
Izuzetak su samo neki domaći pijačni proizvodi koji se mogu slati širom sveta

Postavke

Meni

  • Dobro došli u svet hrane

    Poštovani posetioci, ovaj sajt je tek u začetku svoga razvoja. Počinjemo sa skromnim izborom hrane dostupne na itnernetu a sa vremenom će mo širiti naš asortiman. Molimo pišite nam koje specijalitete bi ste želeli da vidite u našoj ponudi

    KONTAKTIRAJTE NAS

    Panda theme

    Ukoliko vodite restoran, prehrambenu prodavnicu, ribarnicu, pekaru, mesaru ili imate neku drugu delatnost vezanu za hranu, možete potpuno besplatno prodavati vaše proizvode na ovome sajtu.

    Panda theme

    Proizvodite sir, med, domaću rakiju, uzgajate pasulj, krompir luk i slično. Ili ste možda majstor za torte i kolače. Učinićemo  sve vaše proizvode dostupne preko intererneta. Dovoljno je samo da nas kontaktirate.

  • Kuhinja KozaraKuvana domaća jela

QR kod

Kreirajte prvo nalog da bi dodavali proizvode u omiljeno.

Kreirajte nalog

Kreirajte nalog da bi ste koristili listu želja

Kreirajte nalog